Krampampula je starý hornický nápoj. Pili ho v minulosti často jeskyňáři. Připijte si s ním i vy, zde je jeho recept, přeložený z několika jazyků zemí střední Evropy. Zažijte chuť starého dobrého mocnářství. Recepty jsou jedním z nejlepších prostředků, jak poznat historii. Posílá Vám jej J. Urban.
I. Nejlepší nápoj je KRAMPAMPULA!
2 dcl rakije se ohřívá v nějakém plytkém hrnci na kamnech a potom se zapálí (zápalkami nebo sl.)
Dokud rakije hoří, přidá se ještě jedna velká lžíce cukru a tak se lehce minutu nebo dvě míchá.
Potom rakiji uhasíme tak, že do ní ze vší síly foukáme, alespoň tak to dělá můj dědeček, aby se zchladila, a to je krampampule.
II. Krambambula
Recept na tradiční hornický nápoj
5 litrů suchého červeného vína
1 litr rumu
0,7 kg cukru
1 decilitr citronové šťávy
1 balíček celé skořice
1 balíček hřebíčku
1 balíček hrozinek
½ balíčku datlí
10-12 kusů stolních švestek
Jednotlivé přísady svaříme dohromady, servírujeme při [teplotě] 35-40°C.