Starý hornický nápoj Krampampula

Krampampula je starý hornický nápoj. Pili ho v minulosti často jeskyňáři. Připijte si s ním i vy, zde je jeho recept, přeložený z několika jazyků zemí střední Evropy. Zažijte chuť starého dobrého mocnářství. Recepty jsou jedním z nejlepších prostředků, jak poznat historii. Posílá Vám jej J. Urban.

I. Nejlepší nápoj je KRAMPAMPULA!

2 dcl rakije se ohřívá v nějakém plytkém hrnci na kamnech a potom se zapálí (zápalkami nebo sl.)

Dokud rakije hoří, přidá se ještě jedna velká lžíce cukru a tak se lehce minutu nebo dvě míchá.

Potom rakiji uhasíme tak, že do ní ze vší síly foukáme, alespoň tak to dělá můj dědeček, aby se zchladila, a to je krampampule.

II. Krambambula

Recept na tradiční hornický nápoj

5 litrů suchého červeného vína

1 litr rumu

0,7 kg cukru

1 decilitr citronové šťávy

1 balíček celé skořice

1 balíček hřebíčku

1 balíček hrozinek

½ balíčku datlí

10-12 kusů stolních švestek

Jednotlivé přísady svaříme dohromady, servírujeme při [teplotě] 35-40°C.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*